torsdag 10. september 2015

En dag på Volvo Truck Center 

Volvo Truck Center invitert TIP-klasser fra alle videregående skolene i Akershus onsdag 9 september 2015 til informasjonsdag om det å bli lærling og jobbe på tunge kjøretøyer hos Volvo. 14 stands var tilgjengelig og her kunne en plukke ut det som var interessant for hver enkelte gruppe. Reparatør tunge kjøretøyer, skade og lakk og reservedelsfaget er de to fagene en kan velge å ta fagbrev i.
Bilfag var representert med egen stand der de viste fram BilfagAppen. I løpet av oktober 2015 skal det komme en stor oppdatering og Appen skal være ferdig i løpet av november. Innen digitale lærebøker ligger det kjøretøyfaget her får fra bilbransjen helt i tetsiketet når det gjelder digitale læremiddler.

Demonstrasjonen av diagnosetesteren  viser hvordan bilens feilkoder og kampanjer blir direkte formidlet fra bil til verkstedene og bilprodusenten, før bilen fysisk er på verksteder. Testeren fortelle hvilke komponent som er registrert feil i. Er feilen et ledningsbrudd, dårlig kontakt, defekt sensor er ikke alltid at testeren greier å si. Her må mekaniker inn å feilsøke med å måle seg fram. En metode kan være å bruke oscilloskop får å se hvordan sensoren avgir sine signaler. En annen er å måle motstand eller å foreta en spenningsfallsmåling. Oscilloskop blir mye brukt i feilsøking i dag. Mekanikeren må ha er den grunnleggende forståelse for hva strøm, spenning og motstand er for å forstå og bli god i digital feilsøking. I all feilsøking ligger det ofte spenningsfallsmåling i bunn. Det å kunne måle spenningsfall med et multimeter og skjønne hva som skjer er essensen i all elektrisk feilsøking. Med eller uten diagnosetester. Selv om utviklingen i bilbransjen går fort og vi på skolene holder på med multimeteret er dette fortsatt en viktig ferdighet å ha med seg ut i lære. En må lære å krype før en kan gå - fortsatt.

Dagen var også krydret med Petter Solberg som viste fram en av sine rallybiler. Han informerte om hva han så etter hos dem som ville jobbe i teamet hans. Disse bilene er fullpakket av ny og gammel elektronikk og mekanikk som ikke er å finne på vanlige personbiler og som er langt unna Vg2 læreplanmål. Morsomt og underholdende.



2 kommentarer:

  1. Det var sikkert moro! Hvordan er rekrutteringen til tunge kjøretøy og reservedelsfag i deres distrikt?

    SvarSlett
  2. Rekruteringen til tunge kjøretøy er ikke mye å skryte av. Har en tidligere elev som er lærling nå, ellers er det lik null. Noen fler på reservedelsfaget. Ingen på de andre fagene som motorsykkel, hjulutrustning osv...

    SvarSlett