torsdag 15. oktober 2015

Hospitering på Gjennestad vgs

Gjennestad videregående skole tok vel imot meg på hospitering. Kontakten ble knyttet via bloggen til lærer Borghild - en blogg jeg vil anbefale alle å følge som er interessert i Ipad som læringsverktøy i undervisning. Den digitale plattformen for Gjennestad er Ipad til alle elevene og Ipad og Mac Book pro til lærerne. I tillegg har de et klassesett på stasjonære Mac mini til de elevene som får behov for noe kraftigere verktøy en Ipad. Mac mini ble ikke alt for mye brukt - Ipaden klarte stort sett de oppgavene elevene skulle gjøre. Alle klasserom er utstyr med projektor og Apple-tv. Fordelen er at læreren ikke er låst bak kateteret, men kan bruke hele klasserommet mens undervisningen foregår.

Det var faktisk en krittavle på veggen
Ipad koplet opp til Appel-tv.
Lærer kan bevege seg rundt i klassen.
Var med i en time i vg2 salg, service og sikkerhet og fikk se hvordan en ren teoritime fungerte med bruk av Ipad. Struktur i timen og at elevene er i aktivitet hele timen var grunnpilaren for en velfungerende undervisning.
Som avslutning på økta ble en Kahoot brukt til å repetert stoffet og vekke konkurranseinstinktet til elevene.


Itunes U

 lærere på kurs
Itunes U har blitt et fint verktøy som i mange tilfeller dekker behovet for rene LMS-plattformer. Siden både It´s Learning og Fronter ikke fungerer til innleveringer fra Ipad må andre løsninger tas i bruk. Showbie har vært et godt alternativ men har blitt veldig dyre å bruke. Gjennestad har testet ut Itunes U og er en av 6 læringsinstitusjoner i Norge som har fått egen kurskonto registrert i Itunes U. Andre dagen jeg var på besøk fikk jeg være med på kurs i Itunes U hold av IT-ansvarlig på skolen John-Arne. Gjennestad er flinke til intern opplæring av sine ansatte. Først gikk han igjennom hvilke lisensrettigheter som finnes på publisert materiale CreativeCommons. Lisensiert materiale er viktig å ta hensyn til når en publiserer stoff på nettet. Dette kan nok ikke bli snakket for mye om. Etterpå fikk vi et grunnleggende innføring i bruk av Itunes U og hvilke mulighet som ligger der. Appel har laget en løsning for oss som jobber i en ikke-registrert skole der vi kan opprette kurs kun for internt bruk. Det er kun skoleeier som kan registrere skoler og i mitt tilfelle er det fylkeskommunen. Jeg har prøvd, men det er et stort byråkrati som skal forseres. Jeg lærte mye på dagens kurs og jeg lager nå et kurs som jeg skal ha på vår skolen i bruk av Ipad.
Følg bloggen til skolens IT-ansvarlig og kursholder  John Arne her er det mer inspirasjon å hente.

 Ellers fikk jeg pratet med mange av de ansatte på Gjennestad og det var som å være i en godtebutikk. Alle var entusiastiske og likte verktøyet de hadde fått. Det var en rein glede å kunne prate IKT i to hele dager til ende. Gjennestad -  jeg kommer tilbake... Tusen takk til Borghild som tok godt vare på meg. Alltid blid og passet på at det alltid var kaffe i koppen.

Gjennestad er kjent som garnerskolen - vakkert uteområde

Creative Commons-lisens5 kommentarer:

 1. Inspirerende å ha deg på besøk! Herlig med erfaringsutveksling! Vi holder kontakten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Vi holder kontakten. Skal du på brettboka?

   Slett
  2. Jeg har endel undervisning, men kommer mandag etter lunsj - håper å se deg!

   Slett
 2. Så gøy å lese om opplevelsene dine. Det er alltid gøy å ha besøk og få ny inspirasjon fra andre som driver innen samme felt. Lykke til videre, og velkommen tilbake :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Jeg kommer tilbake. Skulle ha fått pratet med mange flere av dere. Er inspirerende å se hvordan dere klarer å bruke Ipad i skolen. Gleder meg over kontakten jeg har fått.. Gjennestad er jo mitt store forbilde.

   Slett